Genç yaşta sık görülen genellikle zararsız kitlelerdir
Fibroadenom olarak adlandırılır. Genellikle 20’li yaşlarda oluşmaya, çoğalmaya ve büyümeye meyillidir. 30 ‘lu yaşlardan sonra büyümesi yavaşlar , menapoz sonrası küçülebilir. Nadiren 40’lı yaşlarda da çıkabilir. Birden fazla olabilir. İyi huylu tabir edilen kitlelerdir. Büyüyerek meme yapısını ve şeklini bozabilirler. Bunun dışında hızlı büyüyen, çıkarılsa bile sık sık tekrar eden özel bir türü de (Philloides) mevcuttur. Bu yüzden tüm süt bezelerinin fark edildikten sonra büyüme açısından takip edilmeleri gerekir. Meme büyüklüğüne göre çıkarılma kriterleri değişebilirse de genel anlamda 2,5 cm üzeri büyümeye devam eden süt bezelerinin çıkarılması tercih edilmektedi
Genç kadınlarda ultrason en iyi görüntüleme yöntemidir. Bununla birlikte 40 yaşında ele gelen kitle ile başvuran bir kadının mutlaka Mamografi ile değerlendirilmesi gerekir. Takipte şüpheli bir görünüm veya hızlı büyüme saptanırsa çıkarılması uygundur. Cerrahi öncesi kitleden iğne ile biyopsi yapılabilir.
Hayır, kitle tam olarak çıkarıldığında çoğalmaz. Nadiren kanser ile karışabildiğinden patolojik inceleme şarttır. Bünyeniz memenizin başka yerlerinde yeni süt bezeleri üretmeye devam edebilir. Bu çoğalma yapılan cerrahi işlemden dolayı değildir.
Az sayıda ve yavaş büyüyen kitleler çıkarılabilir. Çok sayıda olan bezeler bünyeniz kaynaklıdır. Yenilerini de üreteceğinden çıkarmak anlamlı değildir. Ayrıca çok sayıda iz bırakacağından meme görünümünü de bozabilir. Nadiren takibi zor olgularda meme içinin boşaltılarak silikon protez konulması bir seçenek olabilir.
Hayır, halkın vermiş olduğu çok orijinal bir isimdir. Süt ya da emzirme ile ilişkisi yoktur. Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 ‘li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır. Gençlerde sadece büyüme açısından takip edilmesi yeterlidir. Bununla birlikte nadir görülen bir türü hızlı büyür, çıkarıldığında tekrar etmeye meyillidir. Bu yüzden süt bezeleri iyi huylu olsalar bile büyümeleri halinde çıkarılmalıdır. Bunun dışında gençliğinde usg yapılmamış bir kişide, 40 yaşlarında rutin kontrollerde bu yapılar ilk defa saptanabilir. Bu yapılar kanserdeki gibi sert ve mamografide beyaz görünüm verdiğinden iyi huylu olduğuna kanaat getirilene kadar takip edilmeli, şüpheli görünüm varsa iğne ile biyopsi yapılmalıdır. Benzer şekilde takipte olan 40 yaş üstü kadınlarda yeni oluşan bir süt bezesi mutlaka takip edilmelidir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.