https://www.bursamemecerrahisi.com/wp-content/uploads/2024/02/VolkanTumayPos.png

Doç. Dr. Volkan TÜMAY
Süt Bezesi

Genç yaşta sık görülen genellikle zararsız kitlelerdir

Fibroadenom olarak adlandırılır. Genellikle 20’li yaşlarda oluşmaya, çoğalmaya ve büyümeye meyillidir. 30 ‘lu yaşlardan sonra büyümesi yavaşlar , menapoz sonrası küçülebilir. Nadiren 40’lı yaşlarda da çıkabilir. Birden fazla olabilir. İyi huylu tabir edilen kitlelerdir. Büyüyerek meme yapısını ve şeklini bozabilirler. Bunun dışında hızlı büyüyen, çıkarılsa bile sık sık tekrar eden özel bir türü de (Philloides) mevcuttur. Bu yüzden tüm süt bezelerinin fark edildikten sonra büyüme açısından takip edilmeleri  gerekir. Meme büyüklüğüne göre çıkarılma kriterleri değişebilirse de genel anlamda 2,5 cm üzeri büyümeye devam eden süt bezelerinin çıkarılması tercih edilmektedi

DOÇ. DR. Volkan TÜMAYSIK SORULANLAR
ve Cevaplar

  • Hangi tetkikler yapılmalıdır ?

Genç kadınlarda  ultrason en iyi görüntüleme yöntemidir. Bununla birlikte 40 yaşında ele gelen kitle ile başvuran bir kadının mutlaka Mamografi ile değerlendirilmesi gerekir. Takipte şüpheli bir görünüm veya hızlı büyüme saptanırsa çıkarılması uygundur. Cerrahi öncesi kitleden iğne ile biyopsi yapılabilir.

  • Çıkarılırsa başka yerlerde de çıkabilir mi, çoğalabilir mi ? 

Hayır, kitle tam olarak çıkarıldığında çoğalmaz. Nadiren kanser ile karışabildiğinden patolojik inceleme şarttır. Bünyeniz memenizin başka yerlerinde yeni süt bezeleri üretmeye devam edebilir. Bu çoğalma yapılan cerrahi işlemden dolayı değildir.

  • Çok sayıda varsa ne yapmak lazım  ? 

Az sayıda ve yavaş büyüyen kitleler  çıkarılabilir. Çok sayıda olan bezeler bünyeniz  kaynaklıdır. Yenilerini de üreteceğinden çıkarmak anlamlı değildir. Ayrıca çok sayıda iz bırakacağından meme görünümünü de bozabilir. Nadiren takibi zor olgularda meme içinin boşaltılarak silikon protez konulması  bir seçenek olabilir.

  • Süt bezesi emzirme ile ilişkili midir ?

Hayır, halkın vermiş olduğu çok orijinal bir isimdir. Süt ya da emzirme ile ilişkisi yoktur. Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 ‘li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır. Gençlerde sadece büyüme açısından takip edilmesi yeterlidir. Bununla birlikte nadir görülen bir türü hızlı büyür, çıkarıldığında tekrar etmeye meyillidir. Bu yüzden süt bezeleri iyi huylu olsalar bile büyümeleri halinde çıkarılmalıdır. Bunun dışında gençliğinde usg yapılmamış bir kişide, 40 yaşlarında rutin kontrollerde bu yapılar ilk defa saptanabilir. Bu yapılar kanserdeki gibi sert ve mamografide beyaz görünüm verdiğinden iyi huylu olduğuna kanaat getirilene kadar takip edilmeli, şüpheli görünüm varsa iğne ile biyopsi yapılmalıdır. Benzer şekilde takipte olan 40 yaş üstü kadınlarda yeni oluşan bir süt bezesi mutlaka takip edilmelidir.

Neden?
Doç. Dr. Volkan Tümay

Genel Cerrahi Uzmanı
Hakkımda

Doğum Yeri / Yıl : İstanbul / 1972

Ortaokul/Lise: İstanbul Erkek Lisesi (IEL) 1984-1992

Üniversite : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi / 1992-1998

Uzmanlık : Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD /1999-2004

Doçent Olduğu Yıl : 2021

Görev Yaptığı Hastane : Doruk Nilüfer Hastanesi

Branşı : Genel Cerrahi

Önce zarar verme (“minimum non nocere) ilkesini benimsemiş,  branşımın gerektirdiği birçok farklı ameliyatı iyi düzeyde yapmaya çalışan bir genel cerrahım.  Asistanlık döneminde meme hastalıklarına karşı başlayan ilgim kariyerim  süresinde artarak devam etti. İyi huylu meme hastalıkları ve meme kanseri ile  ilgili tecrübelerim artarken çok sayıda hastanın hayatına dokunma fırsatım oldu. Memenin her yaşta analığı, kadınlığı temsil ettiğini ve ne kadar önemli olduğunu gözlemleme şansım oldu. Hastalara olan yaklaşımlarımda tıbbi gerçekler kadar bu gerçeği de dahil ettim. Cleveland Clinic’te  meme cerrahisinde 1 ay süreyle  gözlemci olarak bulundum, farklı uygulamaları inceledim.  Sürekli değişen ve gelişen tıbbi uygulamalarla ilgili bilgilerimi güncellerken uygun hastalara plastik cerrahi teknikleri uygulayabilmek için 2016 yılında seviye III rekonstruktif meme kanseri cerrahisi (onkoplastik cerrahi) sertifikasyon programını tamamladım. 2016 yılından itibaren hastaları kozmetik olarak daha memnun edebilecek cerrahi teknikleri uygulamaya başladım. 2021 yılında doçent unvanı aldım. Mesleğimdeki önceliğim kadınların ve risk grubundaki erkeklerin korkutulmadan doğru bilgilerle hastalıklardan korunmalarını sağlamak ve zamanında, erken teşhis edebilmektir. Hastalık tanısı konduğunda ise güncel tedavi yöntemleri ile kişiye özel çözümler üretirken bu hastalıkla mücadelede yalnız olmadıklarını hissettirebilmektir.

DOÇ. DR.Volkan TÜMAY İle Hemen İletişime Geçiniz!

Siz Değerli Hastalarımız İçin 7/24 Hizmetinizdeyiz.
İsterseniz Yandaki Formu Doldurup Doktorunuza İletebilirsiniz.

Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.

    Online Randevu

    Doç. Dr. Volkan TÜMAY İle İletişime Geçiniz.

    Doç. Dr. Volkan Tümay
    https://www.bursamemecerrahisi.com/wp-content/uploads/2024/02/VolkanLogoBeyaz-320x180.png

    Copyright 2024. All Rights Reserved. Tüm Hakları Saklıdır.

    İletişime Geçiniz 👋🏻
    1
    Bilgi Almak İçin Tıklayınız! 👋🏻
    Merhaba Ben Doç. Dr. Volkan TÜMAY Tüm Sorularınız ve Cevaplar İçin Buradayım. Sizlere Nasıl Yardımcı Olabilirim. 👋🏻