Yüksek enerjili x-ışını kullanarak hızlı çoğalmaya çalışan kanser hücrelerinin DNA sını bozarak yok edilmesine dayalı bir tedavi yöntemidir. Radyasyon tedavisi kanser yanında normal hücrelerde hasar oluştursa da sağlıklı hücrelerin çoğu iyileşip normal fonksiyonlarını tekrar kazanabilmektedir. Başarılı bir tedavide tümöre en uygun yüksek dozu alması sağlanırken çevresinde bulunan normal dokuların mümkün olan en az dozu alması hedeflenir. Radyoterapide farklı teknik yöntemler mevcuttur. En çok eksternal yani dışarıdan tedavinin yapıldığı yöntem uygulanmaktadır. Brakiterapi denilen diğer yöntemde ameliyat esnasında sadece tümör alanına radyoterapi uygulanmaktadır.
Tüm radyasyon tedavileri bu konuda uzman hekimler (radyasyon onkologları) tarafından medikal fizik uzmanı ve radyoterapi teknikerinden oluşan bir ekip çalışması ile yürütülmektedir. Genellikle cerrahi sonrası uygulanan bir tedavidir. “Meme koruyucu cerrahi” yapılan hastalarda kalan meme dokusunda kanserin tekrar etme olasılığını düşürmek amacıyla yani lokal hastalık kontrolu amacı ile rutin olarak uygulanmaktadır. Memenin tamamen alındığı “mastektomi” operasyonları sonrasında tümör çapı, lenf bezlerinin tutulumu, tümör ve hastaya bağlı diğer faktörler göz önünde bulundurularak radyoterapi uygulanabilir. Kemik, beyin ve yumuşak doku metastazı saptanması durumunda şikayetleri gidermek amacıyla destek tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Radyoterapi hafta içi 5 gün boyunca günde bir kez uygulanır. Işınlama süresi, yapılan planlama ve tedavi bölgesine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 dk sürmektedir.
Ciltte kızarıklık ve soyulma, yorgunluk, halsizlik veya bulantı şikayetleri olabiliyor. Uzun dönemde operasyon yapılan dokuda çekinti, çöküntü ve silikon protez olan kişilerde kapsül gelişimine bağlı şekil bozukluklarına sebep olabilir. Meme cildinde gelişen renk koyuluğu ve memede sertlik şikayetleri ise zaman içinde düzelmektedir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.