Memede içi kendi vücut sıvınız ile dolu olan baloncuklara kist denir. Kadınların nerede ise %60 kist mevcut olup günümüzde hastalık olarak kabul edilmemektedir. Çok sayıda kistin bulunması “fibrokistik değişiklik” olarak tanımlanmıştır. Milimetrik boyutlardan 5 cm’den büyük kistlere kadar değişken boyutta olabilirler.
İçinde sadece sıvı olan kistler basit kistlerdir ve kansere dönüşmezler. Genellikle takip gerektirmezler. Özellikle 2 cm’den büyük kistler ağrı yapabilir. İçerisinde bulunan sıvı zamanla enfekte olabilir. Bu durumda kist duvarı kalınlaşarak ağrılı kitle şeklinde ele gelebilir.
Bazen birkaç meme kisti bir araya gelerek üzüm salkımına benzer bir görüntü oluşturur: veya bir kist içinde farklı kompartımanlara bölünmüş olarak görülebilir. Bu tip kistlere komplike kist denir. Komplike kistlerin içinde solid yani katı parçalar olabileceği içinde kanser ile ilişkili olabileceğinden emin olana kadar bir süre yakın (3-6 ay) takip gerekir.
Kistler en iyi ultrason yöntemi ile değerlendirilir. Mamografi uygun bir yöntem değildir. 1 cm’den büyük şüpheli kistlerde MRI ek bilgi sağlayabilir.
Şüpheli görünen kistler iğne ile aspire edilerek içindeki sıvı kanser hücresi açısından incelemeye gönderilebilir. Enfekte büyük kistlerde aspire edildiği taktirde daha hızlı iyileşebilmektedir.
Sık sık enfekte olan yada iğne ile boşaltılması gereken büyük, ağrı yapan kistler çıkarılabilir.
Bu endişeler çok sık olsa da aslında yersizdir. Kistler kansere dönüşmez. Ne var ki içinde parçacık içeren kistler kanserli hücre içerebilirler. Yani dönüşmekten ziyade zaten kanser hücresi içeriyor olabilirler. Bu yüzden emin olana kadar komplike tip kistlerin takip edilmesi gerekir. Bunun yanında çok sayıda kist kamuflaj etkisi göstererek yeni gelişen kanserlerin fark edilmesini zorlaştırabilir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.