Mastit adı verilir. Enfeksiyon oluştuğunda ağrı, bölgesel ısınma, kızarıklık, vücut ateşinde yükselme, titreme gibi şikayetler meydana gelir. En sık emzirme döneminde, meme ucundan veya meme ucundaki çatlaktan giren bakterinin süt ortamında hızla çoğalması ile görülür. Sütün boşaltılması bakterinin üremesini engelleyecektir.
Memedeki sütün boşaltılması için 15 dk emzirmek, boşalma yetersiz olursa 5 dakika daha pompa ile boşaltmaya çalışmak genellikle yeterlidir. Ancak süt gelmiyorsa daha fazla zorlamamak gerekir. Aşırı emzirilmeye çalışılması veya pompa ile zorlayıcı bir işlem yapılması ek travmaya sebep olacak ve mastitin daha kötüye gitmesine sebep olacaktır. Antibiotik kullanımı, sıcak uygulanarak masaj yapılması, uygun emzirme tekniği, varsa meme ucu çatlağına yönelik tedaviler ile mastit sıklıkla kontrol altına alınır. Bu tedavilere rağmen ağrı , ateş ve kızarıklığın artması halinde memede abse gelişmiş olması muhtemeldir. Ultrason ile abse teyit edilirse operasyon gerekir. Bu şikayetlere bazen koltuk altında ağrılı bir kitle eşlik edebilir. Bu kitle sıklıkla enfeksiyonun vücuda yayılmasını engellemeye çalışan şişmiş lenf bezleridir.
Granülömatöz mastit nedir ?
Vücudun savunma hücrelerinin meme dokusunu düşman görerek saldırması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Sıklıkla tütün tüketimi ile ilişkilidir. Savunma sistemini baskılayan steroid vb ilaçlar fayda gösterebilir, ancak bunların uzun süreli kullanımlarının da önemli ek problemlere yol açması muhtemeldir. Meme ve meme başında şekil bozukluğu ve içeri çökme olabilir. Kanseri taklit eden bulgular verebilir. Etkilenen alanın geniş çıkarılması başarılı sonuçlar vermektedir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.