Meme içindeki yapıların görüntülenmesinde sıklıkla tercih edilir. Özellikle kist ve kitle ayırımında çok başarılıdır. Belirli kriterler göz önünde bulundurularak kitlelerin iyi veya kötü huylu olması konusunda yol gösterici rol oynamaktadır.
Şüpheli lezyonlardan tam doğrulukla biyopsi alınması için ultrason eşliğinde yapılması tercih edilir. Çok erken dönem meme kanseri görüntülemesinde yetersiz olduğu için tarama programında mamografinin yanında yardımcı tetkik olarak yer almaktadır. Özellikle genç kadınlarda yada yoğun meme yapısı olan bireylerde mamografinin etkinliği azalacağı için ultrason ile ek tetkik gereklidir.
Ultrason; kulağın duyamadığı ses frekanslarının cisimlere gönderilmesi ve geri yansıması üzerine oluşturulmuş bir tetkikdir. Balina ve yarasa gibi canlılarda benzer doğal sonar sistemleri vardır. Sağlık sektörü dışında denizaltılarda kullanılan sonar cihazı da benzer prensipte çalışır. Ses dalgasının hiçbir zararı olmadığı için yöntemde tamamen zararsızdır ve sık tekrarlanmasında sakınca yoktur.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.