Kanser hastalığının genellikle 40 yaş üstü görülmesi ve meme dokusunun bu yaşlarda yeterli düzeyde azalarak yağ dokusunun artması nedeni ile mamografi tarama programı 40 yaştan itibaren başlamaktadır. Meme yoğunluğuna göre çekilme sıklığı belirlenmelidir. Aile öyküsü bulunan riskli bireylerde ise takip programı, ailede görülen en genç yaştaki kişinin tanı yaşından 10 yaş önce başlamalıdır. (Örnek; teyzede 42 yaşında hastalık saptanmış ise program 32 yaşında başlamalıdır).
Mamografi yanında özellikle gençlerde ultrason ek olarak istenir. Bazı durumlarda gerek üç boyut avantajı sunması, gerek kontrast denilen bir ilacın kullanılması nedeni ile MRI görüntüleme tekniğine başvurulabilir. Şüpheli leyzonlar saptanması halinde yakın takibe alınabilir yada biyopsi yapılır. Kişinin kendi kendine muayenesi tarama programının bir parçası olup yıllık kontroller arasında yeni gelişen bir hastalığın tanınması için çok önemlidir.
Kanser tedavisi sonrası takip sıklığı ilk iki yıl üçer ay, sonraki üç yıl altı ay arayla yapılır. Bu esnada kan tetkikleri , muayene, tomografi ve PET BT gibi tetkikler yanında mamografi, ultason ve bazen MRI görüntüleme yöntemleri istenir. Operasyon sonrası kemoterapi gören ve bu nedenle medikal onkolojide takipte olan hastaların cerrahi açıdan muayenelerini aksatmamaları önemlidir. Kanserin multidisipliner bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.