Meme hastalıklarında radyololojik incelemeler günümüz pratiğinin vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ultrason , mamografi ve meme MRI cihazları birçok meme hastalıklarının tanı ve takibinde önemli rol oynamaktadır. Bu cihazların teknolojisinin yeniliğinden daha önemli olan bu teknolojileri kullanan ve yorumlayan radyoloji hekimlerinin bilgi ve tecrübesidir.
Ultrason; kulağın duyamadığı ses frekanslarının cisimlere gönderilmesi ve geri yansıması üzerine oluşturulmuş bir tetkikdir. Balina ve yarasa gibi canlılarda benzer doğal sonar sistemleri vardır. Sağlık sektörü dışında denizaltılarda kullanılan sonar cihazı da benzer prensipte çalışır. Ses dalgasının hiçbir zararı olmadığı için yöntemde tamamen zararsızdır ve sık tekrarlanmasında sakınca yoktur.
Hemen her sağlık kuruluşunda kolaylıkla bulunan ultrason cihazları teknolojik gelişmeler sayesinde çok detaylı görüntüler sağlayabilmektedir. Özellikle ele gelen kitlelerin kist ya da kitle ayrımında çok faydalı olan bu yöntem hiçbir yan etki yapmadığından dolayı en sık tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Zararsız olmasından dolayı sık tekrarlanmasında sakınca yoktur. Cerrahlarda mobil ultrason cihazları kullanabilir ve hatta muayenenin tamamlayıcı bir parçası olarak kullanılmalıdır. Ancak rapor verilemeyeceği ve bir radyoloji hekiminin eğitim ve deneyiminin alternatifi olamayacağı unutulmamalıdır.
Mamografi
X-Ray ışını ile meme dokusunun incelenmesidir, alınan radyasyon çok düşük olsa da ultrason gibi sık ve rahatça tekrarlanmaz , yıllık kontroller şeklinde yapılması güvenlidir. Erken dönem kanseri yakalayabildiği için tarama programları mamografi ile yapılmaktadır. Bu programlar sayesinde meme kanserine bağlı ölümler tüm dünyada azalmıştır. Yoğun memelerde etkinliği azaldığından ultrason veya MRI ile ek inceleme gerekir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
Damardan ilaç verilerek yapılır. Uzun sürmesi, kapalı bir alanda çekilmesi ve her sağlık kuruluşunda bulunmaması bir handikaptır. Memede rutin kullanımı önerilmez. Meme yapısı hakkında 3 boyutlu görüntü vermesi önemli avantajlarındandır. Bir kitlenin damardan verilen ilaç ile nasıl boyandığını ölçerek kanser ya da başka bir doku olduğu hususunda önemli bilgiler verir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.