https://www.bursamemecerrahisi.com//wp-content/uploads/2024/02/VolkanTumayPos.png

Doç. Dr. Volkan TÜMAY
Meme Kanseri Tipleri

Meme kanseri 2 ana kaynaktan ve bunların hormonal alt tiplerinden oluşmaktadır. Memeyi oluşturan süt dokusu (lobüler) veya sütü taşıyan kanallardan  (duktal) kaynaklanır. Kanserlerin çoğunluğu invazif  duktaldir. Ayrıca subtiplendirme yani alt tiplendirmede hormon reseptörleri taşıyıp taşımadığına göre belirlenmektedir. Östrojen hormon reseptörü (ER) ve progesteron hormon reseptörü (PR) varlığı tümörlerin davranış biçimlerini etkileyen önemli alt tiplerdir.

DOÇ. DR. Volkan TÜMAYSIK SORULANLAR
ve Cevaplar

Duktal Karsinoma İn Situ (DCIS)

Süt kanallarını döşeyen hücreler, kontrolsüz olarak çoğalmaya başladıkları zaman ilk önce kanalı doldururlar. Henüz kanal dışına taşmayan bu safhaya duktal karsinoma in situ (DCIS) adı verilir. Bu safha meme kanserinin en erken safhasıdır. Kanser hücreleri henüz kanal dışına çıkmadığı için, vücudun her hangi bir yerine atlamamış durumdadır. Sadece bu bölgenin çıkartılması ile kanser tam olarak tedavi edilebilir.

DCIS safhasında, tümör boyutu genellikle elle muayene ile fark edilemeyecek kadar küçüktür. Bu safhada kanser daha çok mamografi ile tespit edilebilir. Bu nedenle kanserin erken teşhis edilebilmesi için 40 yaşını geçen her kadının, her yıl mamografi filmini çektirmesi önemlidir. Toplu meme kanseri taramalarının yapıldığı gelişmiş ülkelerde, meme kanserlerinin bu safhada yakalanma oranı % 25 lere yükselmiştir. Bu taramaların yapılmadığı ülkelerde ise, kanserin bu safhada yakalanma oranı % 2 civarındadır.

İnvaziv Duktal Karsinom

Bir süre sonra kanser hücreleri kanal dışına çıkarlar. Bu safha invaziv (infiltratif) safha, yani kanserin memeyi istila safhasıdır.

Meme kanserleri içinde en sık süt kanallarını döşeyen hücrelerden kaynaklanan ve kanal dışına çıkmış kanser olan invazif duktal karsinomayı görmekteyiz.

Lobuler Karsinoma In Situ (LCIS)

Süt bezi hücrelerinden kaynaklanan ve bez dışına taşmamış anlamına gelen Lobuler Karsinoma in Situ, adına rağmen kanser kabul edilmez. Çünkü lobuler karsinoma in situ, genellikle invazif lobuler karsinoma’ ya dönüşmemektedir. Bu nedenle kanser olarak kabul edilmez. Bize sadece bu memede kanser gelişme riskinin arttığını ve dikkatli olmamız gerektiğini gösterir.

İnvazif  Lobuler Karsinoma

Memede ikinci sıklıkta süt bezlerinden kaynaklanarak bez dışına çıkmış İnvaziv lobuler karsinoma görülmektedir. Bu tip kanserlerde karşı memede kanser gelişme riski %25 artmıştır.

Diğer Meme Kanseri Çeşitleri

Paget Hastalığı

İçine : Memede Paget hastalığı, meme başı ve çevresindeki koyu renkli cildin kızarıklık, pullanma, kabuklanma benzeri bulgularla / değişikliklerle kendini gösteren nadir bir meme kanseri türüdür. Kaşıntı eşlik edebilir. Meme başı altındaki meme dokusu içinde kanser hücreleri yani meme kanseri ile ilişkilidir. Sıklıkla dermatit gibi iyi huylu cilt
rahatsızlıkları ile karışabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile tedavi edilebilir. Meme muayenesi, mamografi ve BİYOPSİ gibi yöntemlerle teşhis
edilebilir. Tedavi seçenekleri hastalığın durumuna göre cerrahi müdahale, radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi içerebilir.

Meduller karsinom ve Müsinöz karsinom memede daha nadir görülen kanser tipleridirBu kanser tipleri  invazif duktal karsinoma ve invazif lobüler karsinomaya göre daha olumlu  seyir gösterirler.

Tübüler karsinoma meme kanserleri arasında en iyi seyreden (prognoz) tümör tipidir. Meme kanserlerinin % 2 sini oluştururlar.

İnflamatuar meme kanseri, meme derisinde kızarıklık, ısı artışı ve kalınlaşma gibi enfeksiyon benzeri bulgularla kendisini gösterir. Burada bir enfeksiyon söz konusu değildir. Sıcak ve kızarık görüntü, kanser hücrelerinin meme derisi lenf kanallarına yayılmasıyla ortaya çıkar. İlk çıktığı andan itibaren ileri safha (Evre IIIB) kabul edilir. Enflamatuar meme kanseri terimi, kanserin hücresel kaynağı veya yapısını değil, klinik görünümüne göre yapılan bir evrelemeyi işaret etmekte olup ileri evre göstergesidir.

Neden?
Doç. Dr. Volkan Tümay

Genel Cerrahi Uzmanı
Hakkımda

Doğum Yeri / Yıl : İstanbul / 1972
Ortaokul/Lise: İstanbul Erkek Lisesi (IEL) 1984-1992

Üniversite : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi / 1992-1998

Uzmanlık : Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD /1999-2004
Doçent Olduğu Yıl : 2021
Görev Yaptığı Hastane : Doruk Özel Bursa Hastanesi
Branşı : Genel Cerrahi

Önce zarar verme (“minimum non nocere) ilkesini benimsemiş,  branşımın gerektirdiği birçok farklı ameliyatı iyi düzeyde yapmaya çalışan bir genel cerrahım.  Asistanlık döneminde meme hastalıklarına karşı başlayan ilgim kariyerim  süresinde artarak devam etti. İyi huylu meme hastalıkları ve meme kanseri ile  ilgili tecrübelerim artarken çok sayıda hastanın hayatına dokunma fırsatım oldu. Memenin her yaşta analığı, kadınlığı temsil ettiğini ve ne kadar önemli olduğunu gözlemleme şansım oldu. Hastalara olan yaklaşımlarımda tıbbi gerçekler kadar bu gerçeği de dahil ettim. Cleveland Clinic’te  meme cerrahisinde 1 ay süreyle  gözlemci olarak bulundum, farklı uygulamaları inceledim.  Sürekli değişen ve gelişen tıbbi uygulamalarla ilgili bilgilerimi güncellerken uygun hastalara plastik cerrahi teknikleri uygulayabilmek için 2016 yılında seviye III rekonstruktif meme kanseri cerrahisi (onkoplastik cerrahi) sertifikasyon programını tamamladım. 2016 yılından itibaren hastaları kozmetik olarak daha memnun edebilecek cerrahi teknikleri uygulamaya başladım. 2021 yılında doçent unvanı aldım. Mesleğimdeki önceliğim kadınların ve risk grubundaki erkeklerin korkutulmadan doğru bilgilerle hastalıklardan korunmalarını sağlamak ve zamanında, erken teşhis edebilmektir. Hastalık tanısı konduğunda ise güncel tedavi yöntemleri ile kişiye özel çözümler üretirken bu hastalıkla mücadelede yalnız olmadıklarını hissettirebilmektir.

DOÇ. DR.Volkan TÜMAY İle Hemen İletişime Geçiniz!

Siz Değerli Hastalarımız İçin 7/24 Hizmetinizdeyiz.
İsterseniz Yandaki Formu Doldurup Doktorunuza İletebilirsiniz.

Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.

    Online Randevu

    Doç. Dr. Volkan TÜMAY İle İletişime Geçiniz.

    Doç. Dr. Volkan Tümay
    https://www.bursamemecerrahisi.com//wp-content/uploads/2024/02/VolkanLogoBeyaz-320x180.png

    Copyright 2024. All Rights Reserved. Tüm Hakları Saklıdır.