Meme kanseri 2 ana kaynaktan ve bunların hormonal alt tiplerinden oluşmaktadır. Memeyi oluşturan süt dokusu (lobüler) veya sütü taşıyan kanallardan (duktal) kaynaklanır. Kanserlerin çoğunluğu invazif duktaldir. Ayrıca subtiplendirme yani alt tiplendirmede hormon reseptörleri taşıyıp taşımadığına göre belirlenmektedir. Östrojen hormon reseptörü (ER) ve progesteron hormon reseptörü (PR) varlığı tümörlerin davranış biçimlerini etkileyen önemli alt tiplerdir.
Süt kanallarını döşeyen hücreler, kontrolsüz olarak çoğalmaya başladıkları zaman ilk önce kanalı doldururlar. Henüz kanal dışına taşmayan bu safhaya duktal karsinoma in situ (DCIS) adı verilir. Bu safha meme kanserinin en erken safhasıdır. Kanser hücreleri henüz kanal dışına çıkmadığı için, vücudun her hangi bir yerine atlamamış durumdadır. Sadece bu bölgenin çıkartılması ile kanser tam olarak tedavi edilebilir.
DCIS safhasında, tümör boyutu genellikle elle muayene ile fark edilemeyecek kadar küçüktür. Bu safhada kanser daha çok mamografi ile tespit edilebilir. Bu nedenle kanserin erken teşhis edilebilmesi için 40 yaşını geçen her kadının, her yıl mamografi filmini çektirmesi önemlidir. Toplu meme kanseri taramalarının yapıldığı gelişmiş ülkelerde, meme kanserlerinin bu safhada yakalanma oranı % 25 lere yükselmiştir. Bu taramaların yapılmadığı ülkelerde ise, kanserin bu safhada yakalanma oranı % 2 civarındadır.
Bir süre sonra kanser hücreleri kanal dışına çıkarlar. Bu safha invaziv (infiltratif) safha, yani kanserin memeyi istila safhasıdır.
Meme kanserleri içinde en sık süt kanallarını döşeyen hücrelerden kaynaklanan ve kanal dışına çıkmış kanser olan invazif duktal karsinomayı görmekteyiz.
Süt bezi hücrelerinden kaynaklanan ve bez dışına taşmamış anlamına gelen Lobuler Karsinoma in Situ, adına rağmen kanser kabul edilmez. Çünkü lobuler karsinoma in situ, genellikle invazif lobuler karsinoma’ ya dönüşmemektedir. Bu nedenle kanser olarak kabul edilmez. Bize sadece bu memede kanser gelişme riskinin arttığını ve dikkatli olmamız gerektiğini gösterir.
Memede ikinci sıklıkta süt bezlerinden kaynaklanarak bez dışına çıkmış İnvaziv lobuler karsinoma görülmektedir. Bu tip kanserlerde karşı memede kanser gelişme riski %25 artmıştır.
Paget Hastalığı
İçine : Memede Paget hastalığı, meme başı ve çevresindeki koyu renkli cildin kızarıklık, pullanma, kabuklanma benzeri bulgularla / değişikliklerle kendini gösteren nadir bir meme kanseri türüdür. Kaşıntı eşlik edebilir. Meme başı altındaki meme dokusu içinde kanser hücreleri yani meme kanseri ile ilişkilidir. Sıklıkla dermatit gibi iyi huylu cilt
rahatsızlıkları ile karışabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile tedavi edilebilir. Meme muayenesi, mamografi ve BİYOPSİ gibi yöntemlerle teşhis
edilebilir. Tedavi seçenekleri hastalığın durumuna göre cerrahi müdahale, radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi içerebilir.
Meduller karsinom ve Müsinöz karsinom memede daha nadir görülen kanser tipleridir. Bu kanser tipleri invazif duktal karsinoma ve invazif lobüler karsinomaya göre daha olumlu seyir gösterirler.
Tübüler karsinoma meme kanserleri arasında en iyi seyreden (prognoz) tümör tipidir. Meme kanserlerinin % 2 sini oluştururlar.
İnflamatuar meme kanseri, meme derisinde kızarıklık, ısı artışı ve kalınlaşma gibi enfeksiyon benzeri bulgularla kendisini gösterir. Burada bir enfeksiyon söz konusu değildir. Sıcak ve kızarık görüntü, kanser hücrelerinin meme derisi lenf kanallarına yayılmasıyla ortaya çıkar. İlk çıktığı andan itibaren ileri safha (Evre IIIB) kabul edilir. Enflamatuar meme kanseri terimi, kanserin hücresel kaynağı veya yapısını değil, klinik görünümüne göre yapılan bir evrelemeyi işaret etmekte olup ileri evre göstergesidir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.