Meme Kanseri terimi tek bir hastalığı ifade ediyor olsa da bu hastalığın birçok farklı alt türü olduğunu biliyoruz. Bu alt tiplerin bulunması sayesinde kişiye özel tedaviler planlamak ve yüksek başarı elde etmek mümkün hale gelmiştir. Tedavi; hastanın durumu, hastalığın evresi ve alt tiplerine göre değişmektedir. İleri evre olgular sistemik hastalık olarak kabul edilmektedir ve genel eğilim kemoterapi yani sistemik tedavi ile başlanması, daha sonra cerrahi yani lokal tedavi yapılması şeklindedir.
Genellikle 2-3 hafta aralıklarla KT verilir. Saçlarınız ilacın yan etkisine bağlı dökülebileceğinden kendi saçınızdan peruk hazırlatmak yada saç dökülme psikolojisini yaşamamak için dökülmeden saçları kısa kestirmek uygun olabilir.
KT programı 6-8 kür yada 4 ay kadar sürebilir. Cerrahi yapılmadan KT ile başlanmışsa hastalığın tedaviye cevabı izlenir ve ilerleme olması halinde daha fazla beklemeden cerrahi girişim yapılır. Fayda gördüğü saptanan olgularda tedavinin tamamlanması beklenir. Hastalığın özellikleri arasında akıllı ilaca duyarlılık saptanırsa 1 yıl süre için akıllı ilaç verilir. Yani akıllı ilaç herkese uygun değildir ve herkese verilmez. Sağ yada sol kol kullanılmadığında sadece tek taraf koldan tedavi almak ve aynı zamanda aynı koldan tetkikler yaptırmak bir süre sonra damarların zorlanmasına , zor bulunmasına sebep olacaktır.
Bu yüzden tedavi başında santral venöz port kateter takılması sıklıkla önerilmektedir. Bu protez parça dışarıdan görünmez, tedavi bitip gerek kalmadığına emin oluncaya kadar yıllarca bedeninizde kalabilir.
ER ve PR nedir ?
Bazen kanser hücreleri östrojen (ER) ve progesteron (PR) hormonlarını bir nevi yakıt olarak kulllanabilir. Bu hormonlara karşı duyarlılık olup olmaması tedavi açısından önemlidir. Pozitif (+) olması halinde bu hormonlara karşı ilaç verilir , hormonoterapi olarak adlandırıldır, hastalığın kontrolu açısından çok etkili sonuçları vardır. Onkoloğun kararına göre 5 ila 10 yıl arası sürede kullanılabilir. Bu süre içerisinde rahimde yan etkiler oluşabileceğinden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip gerekir.
HER2 nedir?
HER2 geni ya da diğer adıyla c-erb-B 2 geni, HER2/neu adı verilen bir protein üretir. Bu protein hastalığın daha hızlı büyümesine ve yayılmasına sebep olur. Hastalıkta bu proteinin fazla üretilmesi daha agresif bir tümör davranışa sebep olsa da günümüzde akıllı ilaçlar sayesinde bu kötü özellik kontrol altına alınabilmiştir. Alınan dokudan HER2 durumu incelemesi yapılarak akıllı ilaç kullanımı için karar verilir. Bazı hastalıklarda standart inceleme ile net karar verilemez, bu durumlarda FISH ya da DISH testleri yapılarak kesin sonuç elde edilir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.