Memeye birçok farklı sebepten dolayı cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahlar olarak amacımız onkolojik prensiplerden taviz vermeden hastaların beklentilerini karşılayabilecek uygun yöntemleri hastaya sunmak ve karar verilen yöntemleri problemsiz bir şekilde uygulamaktır.
Meme kanseri cerrahisi
Meme kanseri multidisipliner yaklaşım gerektiren bir hastalıktır. Bu süreçte tanı ve tedavide cerrahi branş aktif ve önemli rol oynamaktadır. Herşeyden önce iyi bir cerrahi planlama gerekir. Farklı disiplinlerle işbirliği yapmak şarttır. Ailesel öyküsü olanlarda genetik inceleme sonucuna göre cerrahi yöntem şekillendirilmelidir.
Cerrahi süreçler şüpheli dokuların çıkarılması; yani biyopsi ile başlar, hastalıklı dokunun tamamen temizlenmesi ve ortaya çıkan kozmetik problemlerin çözümü ile devam eder.Gerek biyopsi teknikleri, gerek kanser ameliyatları hastalık durumu ve hastaların beklentileri doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden çok sayıda farklı cerrahi yöntemler geliştirilmiştir.
Çok erken dönemde kanserler kitle oluşturmadan sadace mamografi ile görülebilir, iyi huylu bazı durumlarda da benzer görünümler oluştuğundan tanı konması için buranın alınması ve patolojik inceleme gerekir. Ele gelmeyen bu görüntülere girişimsel radyologlar tarafından tel ile işaretleme yapılır ve cerrah bu teli kılavuz olarak kullanarak hedef bölgeyi çıkarır. Kanlı meme başı akıntılarında kanal içinde tümör saptanırsa bu kanalın çıkarılması gerekir.
Kanserin özelliğine göre memenin bir kısmının veya hepsinin çıkarılması gerekir. Kozmetiğin daha iyi sağlanması amacı ile uygun olgularda meme içinin boşaltılması veya meme dikleştirme ile birlikte yapılması mümkün olabilir. Bu yeni yaklaşımlar onkoplastik meme cerrrahisinin oluşmasına sebep olmuştur. Bu teknikler yanında memenin tamamının alınması halinde plastik cerrah ile beraber kişinin kendi dokusundan ya da protez ile aynı seansta yeni meme yapılabilmesi de mümkündür. Koltuk altı lenf bezleri ayrı bir cerrahidir. Bekçi lenf bezi çıkarılır ve sonucuna göre tüm lenf bezlerinin çıkarılması gerekebilir. Son zamanlarda hepsinin çıkarılması yerine radyoterapi tedavisi konuşulmaktadır. Cerrahi yöntemler ile igili ayrıntılı bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kanser dışında meme cerrahisi ?
Bir kitle iyi huylu olduğu bilinse bile ne kadar büyüyeceği ve nerde duracağı bilinemediğinden büyürse çıkarılmalıdır. İyi huylu bu kitleler sıklıkla süt bezesi olarak anılan bezelerdir, hızlı büyüyen türleri tekrarlama riski içerebilir. İyi huylu kitleler meme başı kenarından iz kalmayacak şekilde alınabilir.
Çok erken dönemde kanser hücreleri kitle oluşturmadan sadece mamografi ile görülebilen değişikliklere yol açar, iyi huylu bazı durumlarda da benzer görünümler oluştuğundan tanı konması için buranın alınması ve patolojik inceleme gerekir. Ele gelmeyen bu görüntülere girişimsel radyologlar tarafından tel ile işaretleme yapılır ve cerrah bu teli kılavuz olarak kullanarak hedef bölgeyi çıkarır.
Kanlı meme başı akıntılarında kanal içinde iyi huylu bir tümör saptanırsa bu kanalın çıkarılması gerekir.
Enfeksiyonlarda Cerrahın rolü ?
Abse gelişmesi halinde abse drenajı yapılır. Özel ve nadir görülen granulömatöz mastitlerde medikal tedaviler yanında cerahi tedavilerde çok etkili çözümler sunabilmektedir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.