Şüpheli dokudan örnek alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Kesin tanı konması ve hastalığa özgü ayrıntıların ortaya çıkarılması için kullanılan çok değerli bir yöntemdir. İğne biyopsi ve cerrahi biyopsi en sık sık kullanılan yöntemlerdir.
İğne biyopsi genellikle şüpheli kitlelerden tanı konması amacı ile tercih edilen ilk yöntemdir. 10 dakika süren ağrısız bir işlemdir. Yatış ve dikiş gerekmez. İz kalmaz. Derin yerleşimli veya ele gelmeyen kitlelerden ultrason eşliğinde örnek alınır.
Kanser şüphesi halinde ele gelen kitlelerden direkt , gelmeyenlerden ultrason yardımı ile örnekler alınarak inceleme yapılması gerekir. Bu şekilde kitlenin farklı bölümlerinden birkaç doku örneği alınarak bir çözelti içinde patoloji laboratuvarına gönderilir. Genellikle 1 hafta içinde tanı elde edilir.
Cerrahi biyopsiler ise ameliyathanede yapılır. Yatış gerekir. Dikiş atılması sözkonusudur. Azda olsa ağrı yapar ve biraz iz kalabilir. Ultrasonun tespit edemediği ancak mamografinin tespit edebildiği bazı lezyonlar kılavuz tel kablo ile işaretlenip cerrahi teknikle çıkarılır. Ayrıca meme kanseri tanısı konmuş hastalarda ameliyat esnasında koltuk altından örnek (bekçi) lenf bezi alınması da cerrahi biyopsi tekniklerinden biridir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.