https://www.bursamemecerrahisi.com//wp-content/uploads/2024/02/VolkanTumayPos.png

Doç. Dr. Volkan TÜMAY
Biyopsi

Şüpheli dokudan örnek alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Kesin tanı konması ve hastalığa özgü ayrıntıların ortaya çıkarılması için kullanılan çok değerli bir yöntemdir. İğne biyopsi ve cerrahi biyopsi en sık sık kullanılan yöntemlerdir.

İğne biyopsi  genellikle şüpheli kitlelerden tanı konması amacı ile tercih edilen ilk yöntemdir. 10 dakika süren ağrısız bir işlemdir. Yatış ve dikiş gerekmez. İz kalmaz. Derin yerleşimli veya ele gelmeyen kitlelerden  ultrason eşliğinde örnek alınır.
Kanser şüphesi halinde ele gelen kitlelerden direkt , gelmeyenlerden ultrason yardımı ile   örnekler alınarak inceleme yapılması gerekir.  Bu şekilde kitlenin farklı bölümlerinden birkaç doku örneği alınarak bir çözelti içinde patoloji laboratuvarına gönderilir.  Genellikle 1 hafta içinde tanı elde edilir.

DOÇ. DR. Volkan TÜMAYSIK SORULANLAR
ve Cevaplar

  • İşlem ağrılı mıdır?    Lokal anestezi ile yapıldığından ağrı duyulmaz.
  • Sonuçların yanıltıcı olma olasılığı var mıdır? Patoloji sonuçlarının yanıltıcı olma olasılığı oldukça düşüktür. Bununla birlikte meme alanında uzmanlaşmış bir patoloğun değerlendirmesi daha doğru ve net bilgiler verecektir. Dokunun doğru yerinden örneğin alınması çok önemlidir. Bu yüzden ultrason eşliğinde şüpheli yerden örnek alınarak yapılması tercih edilmektedir.
  • İstirahat gerekir mi ? İşlem günü istirahatli olması yeterlidir, iş gücü kaybına neden olmaz .
  • Kansere bıçak /iğne değerse  çoğalır diye duymuştum. Bu yüzden biyopsi yapılmasından korkuyorum ?!..  Bu eski ve gereksiz bir korkudur. Tanı konduktan sonra gerekli tedavilere başlanacağı için çoğalma yapamaz.

Cerrahi biyopsiler ise ameliyathanede yapılır. Yatış gerekir. Dikiş atılması sözkonusudur. Azda olsa ağrı yapar ve biraz iz kalabilir.   Ultrasonun tespit edemediği ancak mamografinin tespit edebildiği bazı  lezyonlar kılavuz tel kablo  ile işaretlenip   cerrahi teknikle çıkarılır. Ayrıca meme kanseri tanısı konmuş hastalarda ameliyat esnasında koltuk altından örnek (bekçi) lenf bezi alınması da cerrahi  biyopsi tekniklerinden biridir.

Neden?
Doç. Dr. Volkan Tümay

Genel Cerrahi Uzmanı
Hakkımda

Doğum Yeri / Yıl : İstanbul / 1972
Ortaokul/Lise: İstanbul Erkek Lisesi (IEL) 1984-1992

Üniversite : İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi / 1992-1998

Uzmanlık : Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD /1999-2004
Doçent Olduğu Yıl : 2021
Görev Yaptığı Hastane : Doruk Özel Bursa Hastanesi
Branşı : Genel Cerrahi

Önce zarar verme (“minimum non nocere) ilkesini benimsemiş,  branşımın gerektirdiği birçok farklı ameliyatı iyi düzeyde yapmaya çalışan bir genel cerrahım.  Asistanlık döneminde meme hastalıklarına karşı başlayan ilgim kariyerim  süresinde artarak devam etti. İyi huylu meme hastalıkları ve meme kanseri ile  ilgili tecrübelerim artarken çok sayıda hastanın hayatına dokunma fırsatım oldu. Memenin her yaşta analığı, kadınlığı temsil ettiğini ve ne kadar önemli olduğunu gözlemleme şansım oldu. Hastalara olan yaklaşımlarımda tıbbi gerçekler kadar bu gerçeği de dahil ettim. Cleveland Clinic’te  meme cerrahisinde 1 ay süreyle  gözlemci olarak bulundum, farklı uygulamaları inceledim.  Sürekli değişen ve gelişen tıbbi uygulamalarla ilgili bilgilerimi güncellerken uygun hastalara plastik cerrahi teknikleri uygulayabilmek için 2016 yılında seviye III rekonstruktif meme kanseri cerrahisi (onkoplastik cerrahi) sertifikasyon programını tamamladım. 2016 yılından itibaren hastaları kozmetik olarak daha memnun edebilecek cerrahi teknikleri uygulamaya başladım. 2021 yılında doçent unvanı aldım. Mesleğimdeki önceliğim kadınların ve risk grubundaki erkeklerin korkutulmadan doğru bilgilerle hastalıklardan korunmalarını sağlamak ve zamanında, erken teşhis edebilmektir. Hastalık tanısı konduğunda ise güncel tedavi yöntemleri ile kişiye özel çözümler üretirken bu hastalıkla mücadelede yalnız olmadıklarını hissettirebilmektir.

DOÇ. DR.Volkan TÜMAY İle Hemen İletişime Geçiniz!

Siz Değerli Hastalarımız İçin 7/24 Hizmetinizdeyiz.
İsterseniz Yandaki Formu Doldurup Doktorunuza İletebilirsiniz.

Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.

    Online Randevu

    Doç. Dr. Volkan TÜMAY İle İletişime Geçiniz.

    Doç. Dr. Volkan Tümay
    https://www.bursamemecerrahisi.com//wp-content/uploads/2024/02/VolkanLogoBeyaz-320x180.png

    Copyright 2024. All Rights Reserved. Tüm Hakları Saklıdır.